Início > In het Nederlands > Ga je mee naar Brazilië?

Ga je mee naar Brazilië?

04 - 06 - 2008

Ja, in 2008 ben ik de reisleidster van Wederzijdsreis naar Brazilië. Voor mij is dit een goede mogelijkheid om Nederlanders in contact te brengen met mijn vaderland, en de Brazilianen die bezig zijn om hun wereld te verbeteren. Ik krijg de kans om projecten te bezoeken waar ik zelf in geloof.

Ik vind dat het geen zin heeft om een land te bezoeken zonder de lokale bevolking te ontmoeten. Ik ben enthousiast over mijn vrijwilligerswerk en de leden van Vereniging Wederzijds vinden dat ik bereid ben om reizen door Brazilië te begeleiden. Dus, ga je mee?

Vervolgens leg ik een beetje het doel van de reis uit.

Beleef Brazilië met Wederzijds
Brazilië is een land vol sociale ongelijkheid. Er woont een kleine groep zonderling rijke mensen in een wijk en in de volgende buurt overleeft de meerderheid met een minimumloon van minder dan 100 euro per maand.

De inheemse bevolking verliest haar land aan grootgrondbezitters die soja en rietsuiker verbouwen. Afrikaanse-Brazilianen moeten in slopenwijken wonen wegens hun “slavenstatus”. Anno 2008 bestaat slavernij in het land dat democratisch lijkt te zijn.

Hoewel de meeste arme Brazilianen geen besef van hun rechten hebben, weet een klein deel van het maatschappij dat ze samen voor hun rechten moeten vechten. Ze zijn bezig om hun omgeving te verbeteren.

Reizen naar Brazilië
Jaarlijks begeleidt de Vereniging Wederzijds mensen die hun solidariteit willen uitdrukken aan deze wereldverbeteraars. Met een (deze keer Braziliaanse) reisgids gaat een groep van 5 tot 10 personen naar het grootste land van Zuid Amerika toe om een aantal sociale projecten met hun bezoek te steunen. Ze leggen contact met Brazilianen en leren hun idealen kennen.

De reis duurt circa drie weken en de reizigers krijgen de gelegenheid om een Brazilië te zien dat niet bij clichés past. Het doel van Wederzijds is Nederlanders bewust te maken van wat nu in Brazilië speelt.

Reizigers kiezen de bestemming
De reisgenoten beslissen samen wat ze in Brazilië willen zien: welk deel van het land en wat voor sociale projecten ze gaan bezoeken. Wederzijds komt met zijn expertise en legt de mogelijkheden uit. Er kunnen o.a. sociale projecten van scholen, mensenrechtenactivisten, vrouwengroepen, vissersbonden, landloze boeren en kunstenaars bezocht worden. Maar de groep van reizigers beslist samen wanneer en waar ze naar toe gaan.

De non-profit vereniging probeert ook een goedkope reis te maken. Daarom logeren en eten de reisgenoten liever bij mensen thuis. De Brazilianen die de deur van hun huis voor Wederzijdsreizigers opendoen, krijgen er natuurlijk een beloning voor.

Voorafgaand aan de reis organiseert Wederzijds drie bijeenkomsten met de groep om contact te leggen en individuele wensen bekend te maken. Ondertussen zorgt de reisbegeleider voor alles wat met de reis te maken heeft: van vliegtickets tot logeeradressen; hij maakt een programmavoorstel en combineert zelfs bezoeken naar sociale projecten met toeristische attracties.

Geschiedenis
Brazilië was al vanaf 1962 indrukwekend voor Jan Glissenaar. Hij werkte toen als freelancer reisverslaggever en schreef in o.a. de Volkskrant. “Van alle arme landen die ik gezien heb, zag ik allereerst in Brazilië mensen die bezig waren om tegen de dictatuur te strijden” zegt Glissenaar, die later Wederzijds oprichtte.

Begin jaren 80 van vorige eeuw stopte Glissenaar zijn werk als journalist. Vrienden en kennissen hebben aan hem toen gevraagd of hij ze naar Brazilië wil begeleiden. Zo is Wederzijds begonnen. Nu reizen de vrijwilligers van Wederzijds naar Brazilië, India, Indonesië en Tanzania.

De volgende reis naar Brazilië vindt plaats wanneer minimaal vijf personen zich melden. Neem contact op met Wederzijds (of via submarina) en meld je snel!

Anúncios
  1. corine
    23 - 06 - 2008 às 3:20 pm

    I would like to go to brasil to learn more about the culture, to visit the amazone and to learn portuguese.

  1. No trackbacks yet.
Comentários encerrados.
%d blogueiros gostam disto: